jurnale pentru femei

Ceai in Sahara, de Paul Bowles

Ceai in Sahara este o carte scrisa de Paul Bowles. Este povestea a trei calatori (sotul, sotia si un prieten comun) care viziteaza Africa de Nord dupa al Doilea Razboi Mondial. Cititorul are parte de niste descrieri generoase ale desertului, ale obiceiurilor locale, ale oraselor si satelor prin care cei trei poposesc. Personajele, desi nu intotdeauna placute, reusesc sa mentina atentia treaza pe intreg parcursul cartii, atat prin gandurile pe care le au, cat si datorita aventurilor prin care trec Port, sotia sa Kit si Tunner, pe rand sau impreuna. 
La un moment dat, Port asculta in cortul unei dansatoare oarbe o poveste. Ceai in Sahara:
"Outka, Mimouna si Aicha se indeparteaza incet de caravana, cu tava si ceainicul si paharele lor. Ele se vor uita dupa cea mai inalta duna, ca sa vada toata Sahara. Apoi vor face ceaiul. Ele merg timp indelungat. Outka spune: <<Vad o duna inalta>> si ele merg pana acolo si suie pana in varf. Atunci Mimouna spune: <<Vad o duna acolo. E mai inalta si putea vedea pana in Salah de pe ea>>. Asa ca merg la ea, si e mult mai inalta. Dar cand ajung in varf, Aicha spune: <<Uite! Acolo e cea mai inalta duna. Se vede pana la Tamanrasset. Acolo locuieste acel Targui (de care erau toate indragostite - nota bloggerului)>>. Soarele s-a urcat pe cer si ele au mers mai departe. La amiaza le era foarte cald. Dar ele au ajuns la duna si au urcat si au tot urcat. Cand au ajuns in varf erau foarte obosite si au spus: <<O sa ne odihnim putin si apoi o sa facem ceaiul>>. Dar intai au asezat tava si ceainicul si paharele.
Apoi s-au intins si-au adormit. Multe zile mai tarziu trecea o alta caravana si un om a vazut ceva pe cea mai inalta duna. Si cand au urcat sa vada ce e, l-au gasit pe Outka, Mimouna si Aicha; erau tot acolo, intinse ca atunci cand s-au asezat sa doarma. Si toate trei paharele erau pline de nisip. Asa si-au luat ele ceaiul in Sahara."
Multe pagini mai tarziu, cititorul va observa ca nici lui Tunner, nici lui Port, nici lui Kit nu parea sa le priasca prea mult ceaiul baut in Sahara. Printr-un siretlic, Port reuseste sa il indeparteze pe Tunner, caci tare isi dorea sa fie singur cu sotia sa, sa ii poata recastiga dragostea. Kit ii accepta toate mofturile si il urmeaza oriunde. Il ingrijeste asa cum se pricepe cand acesta se imbolnaveste de febra tifoida, insa mai tarziu ceva se rupe in mintea ei si... 
Si ar fi pacat sa va stric placerea de a citi o carte buna. Va recomand Ceai in Sahara. Baut pe nisipul fierbinte, la umbra unei camile, sau in casa, langa calorifer, asa cum l-am baut eu, savurand fiecare picatura de cerneala tiparita. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu