vineri, 9 iunie 2017

Ce inseamna sa iubesti cartile?

Ce inseamna sa iubesti cartile?
La mine, dragostea pentru carti a inceput inca din clipa in care am invatat literele si pasiunea inca nu s-a stins, desi au trecut de atunci putin peste 40 de ani. Am suferit cand am descoperit ca ma lasa vederea si m-am grabit sa imi comand ochelari pentru a putea continua sa citesc seara de seara, asa cum am facut mereu. Mi-am cumparat carti ori de cate ori am avut bani disponibili si probabil voi continua sa adun, ca un avar, comori ascunse intre coperti. 
Dar ce inseamna sa iubesti cartile? Vad pe un grup al iubitorilor de carti discutii aprinse referitoare la felul in care pastram cartile si nu pot sa ma minunez destul cand vreo tanara foarte revoltata foloseste cuvinte usturatoare la adresa celor care subliniaza cuvinte din carti, a celor care sifoneaza paginile, a celor care nu folosesc semne de carte. 
Pot spune ca mie imi plac mult cartile noi, cele care arata in biblioteca de parca ar fi in librarie, insa cand deschid o carte, tare ma bucur sa gasesc in ea semne ca a fost citita si apreciata. Un fragment subliniat, un colt de pagina indoit, imi pot spune atat de multe despre persoana care a citit cartea... 
Chiar si cartile pe care le-am citit eu candva imi spun multe despre cea care eram in urma cu niste ani, despre ceea ce ma impresiona, despre ceea ce ma marca...

Voi cum iubiti cartile? Incercati sa le pastrati intacte, ca atunci cand le-ati cumparat, sau le "personalizati" subliniind paragrafe, expresii frumoase, cugetari, indoind pagini etc?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu