Am citit in adolescenta cartea Spartacus. Mi-a deschis ochii spre o lume fascinanta, disparuta si totusi atat de actuala in mintea oamenilor. Gladiatorii au inspirat poeti, scriitori, regizori, scenaristi si artisti si au facut tinerii sa viseze la fapte de vitejie. Iata ca sosit momentul in care si copii au posibilitatea de a descoperi gladiatorii si lumea lor trista, puternica, fascinanta. Prin intermediul cartii Gladiatorii, de Toby Forward, copii vor retrai faptele de vitejie ale gladiatorilor. Intregul pachet contine proiectia 3D a Colosseumului roman, cartea, jocul si un set de carti cu gladiatori. Totul destinat copiilor. Recomand cu caldura cartea Gladiatorii, de Toby Forward!
"În Roma antică, gladiatorul era un bărbat (de obicei sclav) care se lupta în arenă cu un alt gladiator
sau cu fiare sălbatice spre deliciul audienței. Denumirea provine de la sabia romană gladius, gladiator însemnând inițial „luptător cu sabia”.
Soarta celui cu care se lupta era decisă de publicul amfiteatrelor sau arenelor de luptă, aceștia exprimându-și dorința de a îl lăsa în viață pe gladiatorul învins ridicând degetul mare în sus și dorința de a fi omorât de gladiatorul victorios lăsând degetul mare în jos. Gladiatorii aparțineau unei școli de gladiatori conduse de un Lanista roman. Acolo aceștia învățau scrima și arta sabiei. Gladiatorii care își redobândeau libertatea se numeau rudiari (în latină rudiarius).
Gladiatorii erau de mai multe naționalități: traci, samniți, germani, etc. Imperiul Roman a atacat mai multe popoare, locuitorii acelor popoare erau adesea luați sclavi sau gladiatori.
Cel mai vestit dintre gladiatori este considerat de către istorici a fi Spartacus, omul care a luptat alături de aproape 100.000 de sclavi pentru a recăpăta libertatea și independența acestora." - informatii preluate de pe wikipedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu